Ventilatieprestatieverslag

Wat is ventilatieverslaggeving?
En wat doet een ventilatieverslaggever?

De EPB-wetgeving schrijft voor dat alle nieuwbouwwoningen- en appartementen vanaf 2006, alsook energetische renovaties uitgerust moeten zijn met een ventilatiesysteem. Door te ventileren zorg je ervoor dat alle vervuilde lucht naar buiten gaat en ga je de binnenlucht in principe constant verversen. Daarbij ben je verplicht vanaf 2016 een ventilatieprestatieverslag (VPV) op te stellen en een Erkend Ventilatieverslaggever aan te stellen.

Wat houdt een VPV in? Het ventilatieverslag bevat verschillende onderdelen:

Ventilatievoorontwerp (VVO)

Dit ontwerp geeft inzicht in alle ventilatiecomponenten op basis van plannen en tekeningen. Het is een visueel ontwerp dat alle betrokken partijen inzicht geeft over de integratie van het ventilatiesysteem in het volledige bouwproject.

Ventilatie Ontwerp Specificaties (VOS)

Hier vind je alle specifieke gegevens terug die gekozen werden voor het ventilatiesysteem in je bouwproject. Deze specificaties worden ook opgenomen in het EPB-verslag.

Ventilatieverslaggeving doorvoer (DO)

Hier wordt de werkelijke doorvoer gemeten en in kaart gebracht, zeg maar de lucht die beweegt in de spleten onder de deur.

Ventilatieprestatieverslag (VPV)

Dit verslag geeft je een duidelijk overzicht van de beoogde en gerealiseerde prestaties van het ventilatiesysteem in je woning. Het is wettelijk verplicht na de installatie een ventilatieprestatieverslag (VPV) op te laten maken door een erkend ventilatieverslaggever, ook voor zelfbouwers. Serto is Erkend Ventilatieverslaggever. Zij maken het ventilatieprestatieverslag (MV) op en meten de doorstroomopeningen (DO) na de installatie van een Serto zelfbouwpakket.